Hesleberg Gartneri

StartsidenRoserSortsliste 2006DruerUteplanterKrydderLenkerPlantehotellKontakt oss

AlbaroserAustinroserBourbonroserCaninaCarolinaCentifoliaCentifolia musc.ChinensisDamascenaDamasc. biferaDumalisEllipticaFoetidaFrancofurtanaGallicaGlaucaHelenaeKanadiskeKlatreroserMajalisMoschataMoyesiiMultifloraNitidaNoisettianaPendulinaPimpinellifoliaPortlandicaRubiginosaRugosaSericeaSherardiSlyngroserSpinosissimaVillosaVirginiana

R o s a   n i t i d a

Norsk navn: Skinnende rose

Om Rosa nitida:

Rosa nitida er en villart som er hjemmehørende i det østlige Nordamerika. Mest utbredt i tørre områder. Blomstene har en mørk rosa farge, med en middelsterk villroseduft. De sitter enkeltvis eller få sammen på grenene. Blomstring i juni – juli. Rosa nitida setter kuleformede 1 cm store skarlagensrøde nyper. Tett med grener og opprett vekst. 50-70 cm, med lange underjordiske utløpere. Bladene er bladoversiden glinsende mørkegrønt og får en usedvanlig flott høstfarge.

En av de beste rosene til anlegg, stor dekkevne og rask etablering

Naturlig utbredelse/opprinnelse
Rosa nitida stammer fra tørre, kalde områder i New Foundland. Klonen som er oppformert som E-plante er hentet til Mellbyes Planteskole, Nes Hedmark, fra Danmark i 1998.Det opprinnelige navnet skal være Rosa nitida ’Darts Defender’. Det har vist seg at det er noe variasjon i planter som selges under sortsnavnet ’Defender’. Klonen som har fått E-plantestaus er valgt ut fordi den i dag representerer noe av det beste av planter til anlegg. E-plant Norge skulle gjerne gitt denne utvalgte sorten eget sortsnavn, men forskjellene innfrir ikke de formelle internasjonale kravene til navneendring. (Distinkt forskjell fra tilsvarende materiale).

Egenskaper
Nitida betyr skinnende og henspiller på det skinnende blanke bladverket. Rosen har ett blomsterflor fra sist i juni, som på Østlandet kan vare i tre-fire uker, ofte lenger. Middels store, halvfylte, åpne blomster i lillarosa med sterk duft. Skarlagensrød nypedrakt og vakker flammende, oransjegul farge på bladene om høsten. ’Defender’ blir 100- 120 cm høy og har en åpen og utbredt vekst. (Vær oppmerksom på at arten R.nitida bare blir 50-70 cm høy og har på langt nær så god dekkevne som sorten ’Defender’). Greinene er brune og tett besatt med torner.

Krav til vokseplass / bruk
Denne rosen er hardfør over store deler av landet, H7-8, og svært nøysom med jordsmonnet. Dette er egenskaper som sammen med blomster og høstfarger gjør ’Defender’ særlig verdifull til mange formål. Sorten er sterk mot meldugg. Den kan brukes som fri hekk, som dekkplante i skråninger og i gruppeplanting. Planteavstand 60-70 cm gir god sammenvoksing. Plant den gjerne på skrinn jord, det gir best høstfarge. Svært nøysom og robust, trives både i sol og halvskygge. Rosa nitida 'Defender' har svært god evne til å bryte, den tåler dermed hard tilbakeskjæring (hekksag) til 15-20cm.

 

Sorter: