Hesleberg Gartneri

StartsidenRoserSortsliste 2006DruerUteplanterKrydderLenkerPlantehotellKontakt oss

AlbaroserAustinroserBourbonroserCaninaCarolinaCentifoliaCentifolia musc.ChinensisDamascenaDamasc. biferaDumalisEllipticaFoetidaFrancofurtanaGallicaGlaucaHelenaeKanadiskeKlatreroserMajalisMoschataMoyesiiMultifloraNitidaNoisettianaPendulinaPimpinellifoliaPortlandicaRubiginosaRugosaSericeaSherardiSlyngroserSpinosissimaVillosaVirginiana

Klatreroser (engelsk: Climbers) og Slyngroser (Ramblers) er roser som egner seg til å dekke vegger eller som bindes opp ved hjelp av ulike oppbindingssystemer. Som f.eks. espalier, buer, søyler osv. Fantasien setter grensene, mange av sortene (remonterende) egner meget godt til forming på slike oppbindingssystemer.

Klatreroser

Om Klatreroser:

Uansett hagens størrelse vil det alltid være plass til klatreroser, som med sin frodighet og blomsterrikdom gir et hyggelig preg – f.eks opplangs en mur, stolper, pergola, espalie, et gammelt tre eller mot en vegg.

Slyng- og klatreroser skal bindes opp etter hvert som de vokser, da de ikke er selvheftende. En del av de moderatvoksende sorter kan fint brukes som solitærrose.

 

Klatreroser kan deles inn i to grupper:

 

Det er store forskjeller på vekstformen hos klatrerosene, vi kan skille på formene slik:

 

Klatreroser er sorter med stive grener, som ved egen hjelp til en viss grad holder seg oppe. Ved oppbindingshjelp kan de dekke store flater og bli et praktfullt skue under blomstringen.

Sorter:

Eksempler på engangsblomstrende klatreroser:

 

Eksempler på remonterende klatreroser:

 

Se også informasjon under Noisettiana,